Over Anna


Anna Bolk (1961), opgeleid op kunstacademies in Londen en Groningen, was al jong geïnteresseerd in ambacht.

In haar eigen bruidscouturezaak in Amsterdam ontwierp en maakte zij exclusieve kleding op maat. Er werd ook veel geborduurd.

Op het atelier van Jan Taminiau kwam zij in aanraking met broderie d'art. In het Nederlands betekent dit letterlijk 'kunstborduren'. De belangstelling voor dit ambacht is in de afgelopen 10 jaar uitgegroeid tot een passie.

 

 

Anna volgde regelmatig lessen bij de gerenommeerde École Lesage in Parijs.   Zij leerde bijvoorbeeld tamboereren met kralen en pailletten, het maken van gevulde borduursels en het verwerken van veren. Het borduren op zijden organza, zijden satijn en zijden tule is onderdeel van de inmiddels afgeronde opleiding.

Het borduren voor meubelstoffering en goudborduren zijn inmiddels ook toegevoegd aan haar arsenaal van borduurtechnieken. Anna is hiermee één van de weinige borduurspecialisten in Nederland.

 

 

Haar inmiddels unieke specialisme leidde er toe dat Anna door experts uit de couture- en theaterwereld gevraagd werd haar kennis en vaardigheden met jonge talenten te delen. Vanaf 2017 werkt Anna met veel plezier, enthousiasme en inzet als Leermeester van de damesspecialisatie bij de Meesteropleiding Coupeur in Amsterdam.

In 2021 is Anna benaderd door het Textiel Museum in Tilburg om mee te denken en mee te werken aan het maken van nieuwe gordijnen voor de Chinese Zaal in Paleis Huis ten Bosch. 

 

 

"Borduren is niet alleen mooi, maar ook belangrijk en bijzonder:

borduren verbindt de kunde en de emoties van de maker met iedereen die ervan geniet."